top of page

Σύντομη Ιστορία του Σωματείου

Ο Σύνδεσμος Φιλάθλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Κύπρο ιδρύθηκε το 1987από μια ενθουσιώδη ομάδα ανθρώπων που οργανώθηκαν, για να φέρουν μαζί και κάτω από την ίδια στέγη όλους τους φίλους και οπαδούς της ομάδας με σκοπό την προώθηση και διατήρηση καλών και διαρκών σχέσεων με το σωματείο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Αγγλία και τους φιλάθλους του σ’ όλο τον κόσμο.

Γράφτηκε επίσημα σαν σωματείο σύμφωνα με τον Περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμο του 1972 τον Μάρτιο του 1987 και από τότε το ενδιαφέρον και η υποστήριξη προς το σωματείο μας αυξάνεται σταθερά με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα περισσότερα από 150 ενεργά μέλη.

Το ιδρυτικό έγγραφο του σωματείου προσυπέγραψαν, σύμφωνα με το σχετικό κανονισμό, 20 ιδρυτικά μέλη. Μεταξύ των ιδρυτικών αυτών μελών περιλαμβάνονταν ένας Δήμαρχος, τρεις Δημοτικοί Σύμβουλοι, ένας Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής, ένας Περιφερειακός Διευθυντής Τράπεζας, Παράγοντες Κυπριακών Ποδοσφαιρικών Σωματείων, Επιχειρηματίες και άλλοι.

Οι Λογαριασμοί και τα Οικονομικά του σωματείου ελέγχονται και εγκρίνονται από τον κ. Πανίκο Λοίζου, το γνωστό Εγκεκριμένο Λογιστή του Ελεγκτικού Οίκου KPMG. Ο κ. Λοίζου, από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου, προσφέρει τις πολύτιμες συμβουλές και υπηρεσίες του ανιδιοτελώς.

Η ιστορική πρώτη Ετήσια Γενική Συνέλευση έγινε με μεγάλο ενθουσιασμό και καταπληκτική επιτυχία στις 5 Ιουνίου 1988 όταν εκλέγηκε και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο. Η δεύτερη Ετήσια Γενική Συνέλευση έγινε ένα χρόνο αργότερα στις 25 Ιουνίου 1989. Σ’ αυτή παρευρέθηκε και μίλησε ο μάνατζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Άλεξ Φέρκιουσον.

Αν και είμαστε πολύ μακριά, προσπαθούμε όσο μπορούμε να συμμετέχουμε στα μεγάλα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Ολντ Τράφφορντ. Όταν ο ποδοσφαιρικός θρύλος που λέγεται Ματτ Μπάσπυ γιόρτασε την ογδοηκοστή επέτειο των γενεθλίων του, η εφημερίδα Manchester Evening News εξέδωσε ένα ειδικό αφιέρωμα-σουβενίρ για το μεγάλο άνδρα. Ο Σύνδεσμος μας κατόρθωσε να εξασφαλίσει το ντοκουμέντο αυτό και να το αποστείλει δωρεάν σε όλα τα μέλη του.

Το σωματείο μας είναι φημισμένο για τις μεγαλειώδεις Εκδηλώσεις του. Το πρώτο μεγάλο γεγονός πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό στις 6 Φεβρουαρίου 1989 με τιμώμενο πρόσωπο τον Άλεξ Φέρκιουσον. Παρόντες ήταν επίσης ο Μπράιαν Μακλαίρ και ο Τζιμ Λέιτον. Ο Μακλαίρ τιμήθηκε για τις μεγάλες του ικανότητες στο σκοράρισμα.

Η ημερομηνία της εκδήλωσης συνέπεσε με την τραγική επέτειο του αεροπορικού δυστυχήματος του Μονάχου. Έτσι το βράδυ εκείνο ο Πρόεδρος μας άρχισε την ομιλία του ως εξής: «Αυτή η μέρα σήμερα 6 Φεβρουαρίου φέρνει στη μνήμη μας θλιβερές αναμνήσεις. Μας υπενθυμίζει το τραγικό γεγονός του αεροπορικού δυστυχήματος του Μονάχου που συνέβηκε αυτή τη μέρα το 1958 πριν ακριβώς 31 χρόνια. Όσα όμως χρόνια και αν περάσουν, αυτή η τραγωδία ποτέ δε θα σβηστεί από τη μνήμη μας. Για το λόγο τούτο ζητώ από όλους σας, όρθιοι, να τηρήσετε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους.»

Η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση έγινε το Νοέμβριο του 1991 όταν γιορτάσαμε την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Μαζί μας, για να γιορτάσουν, ήταν ο αρχηγός Μπράιαν Ρόμπσον και ο υπαρχηγός Στηβ Μπρους.

Ο Στηβ Μπρους, σαν αρχηγός, ήταν εδώ και στο τρίτο μεγάλο γεγονός το Σεπτέμβριο του 1994. Μαζί του ήλθαν επίσης ο Λη Σιαρπ και ο υπεύθυνος των Συνδέσμων Φιλάθλων Μπάρρυ Μούρχαουζ.

Η τέταρτη μεγαλειώδης εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 1997 όταν γιορτάσαμε, σε μια καταπληκτική και ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα, τη δέκατη επέτειο από την ίδρυση του σωματείου μας. Για να μας τιμήσουν και να γιορτάσουν μαζί μας ήλθαν από την Αγγλία ο μάνατζερ Άλεξ Φέρκιουσον, ο βοηθός μάνατζερ Μπράιαν Κιντ, ο Μπάρρυ Μούρχαουζ και οι ποδοσφαιριστές Φιλ Νέβιλ, Όλε Γκούναρ Σόλκσαερ και Ρόννι Γιόνσεν με τις συζύγους τους. Εκτός από τα μέλη μας και τις οικογένειες τους, παραυρέθηκαν και πολλοί φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Το Κύπελλο του Πρωταθλήματος ήταν επίσης εδώ μαζί μας. Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη μοναδική ευκαιρία να το θαυμάσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικά αναμνηστικά διπλώματα σε όλα τα ιδρυτικά μέλη.

Η πέμπτη και πλέον πρόσφατη Εκδήλωση έγινε το Μάρτιο του 2007 για να γιορτάσουμε τα 20χρόνα από την ίδρυση του σωματείου μας. Η επιτυχία της ήταν ανεπανάληπτη. Ο ίδιος ο μεγάλος Σερ Άλεξ Φέρκιουσον ήλθε στην Κύπρο ειδικά για να παρευρεθεί στην εκδήλωση μας αυτή. Μαζί του ήλθαν ο Player Liaison Manager Μπάρρυ Μούρχαους, ο Kit Manager Άλπερτ Μόρκαν, ο παρουσιαστής της τηλεόρασης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Στήβ Μπάουερ και οι πρώην ποδοσφαιριστές Πώλ Πάρκερ και Ντέϊβιντ Μέϊ. Συνολικά 16 προσωπικότητες από το Μάντσεστερ, το Λονδίνο και την Ελλάδα ήλθαν στην Κύπρο για να γιορτάσουν μαζί μας. Υπουργοί της Κυβέρνησης, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι και Παράγοντες από τον κόσμο του Ποδοσφαίρου ήσαν επίσης παρόντες.

Εξακόσια (600) τυχερά άτομα παρευρέθηκαν στην εκδήλωση ( η χωρητικότητα της αίθουσας του ξενοδοχείου ήταν 400) και σε άλλους 200 αρνηθήκαμε την προκράτηση. Τιμήσαμε τον Σερ Άλεξ Φέρκιουσον για τα 20 του ένδοξα χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αυτός με τη σειρά του τίμησε τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του σωματείου μας Ρώνη Σωτηριάδη. Τιμητικές αναμνηστικές πλακέττες απενεμήθησαν στα 10 Ιδρυτικά Μέλη του Σωματείου. 

Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του σωματείου μας Ρώνης Σωτηριάδης τιμήθηκε σαν ένας από τους καλύτερους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ολόκληρο τον κόσμο. Η κορυφαία αυτή τιμητική απονομή έγινε στο Ολντ Τράφφορντ στην παρουσία 67,750 θεατών το Φεβρουάριο του 2001 μόλις 10 λεπτά πριν την έναρξη του μεγάλου αγώνα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ (6 – 1).

Εμφανίστηκε στην Κυπριακή, τη Βρεττανική και την τηλεόραση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ MUTV. Παραχώρησε πολλές συνεντεύξεις σε Τοπικούς, Βρεττανικούς, Ελλαδικούς και Ευρωπαϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Τον Οκτώβριο του 2002 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήλθε στην Κύπρο, για να αντιμετωπίσει τη Μακάμπι του Ισραήλ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κατόπιν μεγάλων προσπαθειών, εξασφαλίσαμε από τη Μακάμπι (η οποία ήταν η ‘εντός έδρας’ ομάδα και επομένως η υπεύθυνη για τη διανομή των εισιτηρίων του αγώνα) 1000 εισιτήρια για τα μέλη μας και τους φίλους της ομάδας.

Κατορθώσαμε επίσης να διευθετήσουμε συνάντηση με ολόκληρη την ομάδα και το Σερ Άλεξ Φέρκιουσον. Διέκοψαν την προετοιμασία τους για τον αγώνα, ώστε να δώσουν στα μέλη μας και τις οικογένειες τους τη μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσουν με το Σερ Άλεξ και τους ποδοσφαιριστές, να βγάλουν ζηλευτές αναμνηστικές φωτογραφίες και να πάρουν πολύτιμα αυτόγραφα.

Ο Σύνδεσμος Φιλάθλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Κύπρο κατόρθωσε, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, να γίνει καλά γνωστός στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Οραματίζεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να προσφέρει στα μέλη του ότι είναι λογικά κατορθωτό λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση από το Μάντσεστερ και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται σήμερα στα ποδοσφαιρικά πράγματα. 

bottom of page